Opłata cukrowa
Opłata Cukrowa obowiązuję od 01.01.2021 roku, obciąża firmy sprzedające napoje słodzone i energetyczne. Do jej uiszczania zobowiązany jest podmiot wprowadzający napój do obrotu, a wysokość opłaty jest obliczana na litr napoju w zależności od zawartości cukru oraz kofeiny i tauryny.
Została ona podzielona na część stałą i zmienną:
- opłata stała to 50 gr za litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej,
- opłata zmienna to 5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml – w przeliczeniu na litr napoju,
- dodatek 10 gr za litr napoju z dodatkiem substancji aktywnej (kofeina lub tauryna);
maksymalna wartość Opłaty cukrowej nie przekroczy 1,2 zł w przeliczeniu na litr napoju.
1. Ustawienia dla Towarów
W celu naliczenia opłaty cukrowej dla wszystkich napojów, do których dodano substancje wymienione w ustawie, w pierwszej kolejności należy zdefiniować parametry potrzebne do obliczeń. W tym celu należy wybrać opcję Słownik ->Definicje towarów.
Po lewej stronie należy zaznaczyć towar i przejść na zakładkę Opłaty dodatkowe.
Po kliknięciu przycisku Edytuj w dolnej części okna jest możliwość wypełnienia:
- Rodzaju napoju:
- Cukier <= 5g lub substancji słodzącej,
- Cukier > 5g,
- Kofeina i tauryna,
- Cukier > 5g i sok => 20%,
- Węglowodanowo-elektrolitowe.
- Pojemność – wartość należy podać litrach np. 1,0; 0,25.
- Zawartości cukru (w gramach na 100 ml) – należy podać ile gram cukru znajduje się w 100 ml sprzedawanego napoju. Na tej podstawie program automatycznie doliczy opłatę stałą i zmienną przy sprzedaży.
2. Wystawianie dokumentów z opłatą cukrową
W programie DGCS System opłata cukrowa zostanie naliczona na:
- Fakturze Sprzedaży,
- Wydaniu Zewnętrznym,
- Paragonie,
- Zamówieniu,
- Na korekcie Faktury Sprzedaży/Paragonu.
Przy wystawianiu dokumentu z towarem podlegającym opłacie cukrowej należy w prawej części okna głównego programu (Wystawiany dokument) na zakładce Nabywca / Odbiorca zaznaczyć pole Doliczaj opłatę cukrową.
Program automatycznie doliczy wartość opłaty cukrowej do ceny netto na podstawie wcześniej ustawionych danych.
W przypadku realizacji zamówienia, które zawiera opłatę cukrową program automatycznie podpowie, że na fakturze należy zaznaczyć 'Doliczaj opłatę cukrową’.
Po wybraniu opcji Tak parametr ten zostanie zaznaczony automatycznie.
3. Opłata cukrowa na wydruku Faktury Sprzedaży oraz Zamówienia
W programie zostały również udostępnione wzorce wydruku zawierające kolumnę opłata cukrowa, w której dla poszczególnych pozycji wykazana jest kwota opłaty cukrowej.
3. Wysyłka deklaracji Opłaty Cukrowej do urzędu.
Wysyłka deklaracji opłaty cukrowej odbywa się z modułu Magazynowego. Będąc w module należy wejść w opcję Narzędzia -> Generuj JPK. W wyświetlonym oknie należy ustawić zakres za jaki będzie wysłana deklaracja, a w polu Typ JPK wybrać Podatek cukrowy – CUK (1)
Następnie wybierać opcje OK , po czym będzie można podejrzeć zawartość deklaracji i podpisać ją po przez wybrany podpis.