Cena: 

  • 900,00 zł netto

 

Opis

Z myślą o firmach, które zobowiązane są do naliczania opłaty cukrowej od napojów słodzonych i alkoholowych tzw. małpek (producenci, importerzy, sieci hurtowe, franczyzodawcy, zlecający produkcję pod marką własną) przygotowaliśmy specjalny dodatek do DGCS Systemu umożliwiający ujęcie zmian objętych nowymi przepisami, które obowiązują od 01.01.2021 roku.

duża funkcjonalność dodatku
Moduł umożliwia prowadzenie odrębnej ewidencji w systemie dla napojów podlegających nowym opłatom (dla potrzeb sprawozdawczych i dla obowiązku dystrybucji tej informacji do partnerów handlowych) oraz rekalkulację cen produktów – w celu uwzględnienia nowych opłat. Kwota podatku będzie obliczana na litr napoju w zależności od zawartości cukru oraz substancji słodzących i aktywnych takich jak kofeina i tauryna.
Łatwa i szybka obsługa, wszystkie funkcje w jednym miejscu;

atrakcyjna cena
Niska, konkurencyjna cena za dodatek o rozbudowanej funkcjonalności.

 

Naliczaj opłatę cukrową i ogranicz do minimum czynności z tym związane

Najważniejsze funkcje

Główne funkcje Dodatku:

  • Możliwość naliczania opłaty cukrowej w zależności od zawartości cukrów i dodatków spożywczych w 100 ml produktu dla:
    • towarów zawierających cukier, kofeinę lub taurynę lub inne substancje słodzące,
    • napojów energetycznych,
    • produktów, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego;
  • Naliczanie opłaty cukrowej w uwzględnieniem części stałej i zmiennej, gdzie:
    • opłata stała to 50 gr za litr napoju z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej,
    • opłata zmienna to 5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml – w przeliczeniu na litr napoju,
    • dodatek 10 gr za litr napoju z dodatkiem substancji aktywnej (kofeina lub tauryna);
  • Kontrola maksymalnej wartości opłaty cukrowej, która nie przekroczy 1,2 zł w przeliczeniu na litr napoju;
  • Doliczanie opłaty cukrowej do dokumentów sprzedaży, zamówień oraz wydań;
  • Możliwość automatycznego doliczania na dokumentach sprzedaży kwoty opłaty cukrowej, jako opłaty do głównej ceny sprzedaży towaru, według jednostek zdefiniowanych w słowniku towaru;
  • Opłata cukrowa jest wyliczana w oparciu o wystawione dokumenty sprzedaży, należy ją rozliczać co miesiąc i do 25 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy, wysyłając deklaracje na rzecz właściwego Urzędu Skarbowego.

Model sprzedaży:

Zamów